RAKET SEÇİMİ

Tenis raketi seçimi yapabilmek bilgi gerektirir. Yirminin üzerinde marka ve yüzlerce modelin olduğu bir seçenek listesi başınızı döndürebilir. Bu kadar geniş ürün seçeneğinin ve fazla seçim kriterinin olduğu bir konuda kendiniz için en doğru raketi seçebilmeniz bazı temel kavramlara vakıf olmanızı gerektirecektir.

Bu terimlere, tenis sektörünün içerisinde olduğumuz için hiç yabancı değiliz. Ancak tenise yeni başlamak isteyenler için raket terminolojisini oluşturan, raket seçiminde ön plana çıkan kriterleri aşağıda maddeler halinde ve pratik şemalar ile anlatmaya çalıştık. Ayrıca her seçim kriterine örnek olabilecek raket modelini kriterin altında belirttik.

KAFA ÇAPI

MID: 95 inç kareden daha küçük kafa çapına sahip raketler

MID PLUS: 96 ile 104 inç kare kafa çapına sahip raketler

OVER SIZE: 105+ inç kare kafa çapına sahip raketler

Kafa çapından bahsederken tellerin üzerinde gerili olarak durduğu raket çerçevesinden bahsetmekteyiz. Doğal olarak bu çerçevenin büyük olması, daha büyük bir aktif vuruş alanı (sweet spot) oluşturması demektir.

Genellikle raketin kafa çapı oyun seviyeleri hedeflenerek tasarlanmıştır. Burada genellikle kelimesini kullanmak istedik çünkü istisnalar olabilir.

105 inç kare kafa çapına sahip bir raket, genel olarak başlangıç seviyesi için hedeflenmelidir. Çünkü başlangıç seviyesindeki oyuncular daha büyük bir aktif vuruş alanı (sweet spot) ve daha fazla güç üretimine ihtiyaç duyarlar. Ayrıca bu raketler "off center" vuruşlarda, yani raket merkezinin dışında yapılan vuruşlarda daha fazla denge sağlayabilir.

"Mid size" raketler daha ileri seviye oyuncular için tasarlanmıştır.

KORDAJ DESENİ

16 x 19 (açık)

18 x 20 (dar ya da sık)

Günümüzde farklı kordaj desenlerinin sıkça kullanıldığını görmekteyiz(16×16, 16×15, gibi). Basitçe anlatmak için 16x19 ve 18x20 kordaj desenleri üzerinde duralım. Bu rakamlar ne ifade ediyor?

Örnek olarak 16x19 u ele alalım; birinci rakam 16 ana kordajların sayısını gösterir. Ana kordajlar raket sapı doğrultusunda yukarıdan aşağıya doğru çekilmiş tellerdir. İkinci rakam 19 ise çapraz olarak örülmüş tellerin sayısını ifade eder.

Bir raketin üzerinde daha az sayıda telin çekilmiş olması raketin spin vuruş şekline daha yatkın bir raket olduğu anlamına gelir.

Tel sayısının fazlalığı ise raketin daha kontrollü bir raket olduğunu gösterir.

Wilson, Prince ve Head firmaları üretimlerinde alışılmışın dışında az tel sayısı kullanarak spin oranını arttıran raketler üretmeyi hedeflediler(16x15, 18x16 gibi).

AĞIRLIK

Hafif - 284 gram ve altı

Orta - 285-325 gram

Ağır - 326gram ve daha ağır

Raketlerin kafa çapı gibi ağırlıkları da oyun seviyeleri hedeflenerek design edilmiştir.

Güç üretme ve raket başını hızlandırma ihtiyacı fazla olan "yeni başlayan" seviyesinde bir oyuncu hafif raketleri tercih etmelidir.

Orta ileri seviyesindeki oyuncular "orta ağırlıkları", ileri ve yüksek seviyedeki profesyoneller ise ağır raketleri tercih ederler.

DENGE

Kafa Hafif

Dengeli

Kafa Ağır

Bu özellik büyük olasılıkla listelediğimiz raket özellikleri arasında en fazla kafa karıştıran kriter olabilir. Hakkında sürekli sorular sorulan ve en çok karşımıza çıkan raket özelliğidir.

Raket ağırlığının raket üzerinde en fazla hangi yöne olduğu raketin denge noktasını belirler. Eğer raketin ağırlık merkezi kafasına doğru ise bu raket, kafa ağır olarak adlandırılır.

Diğer taraftan sapa doğru ağırlığı fazlalaşan bir raket, kafa hafif olarak sınıflandırılır.

Eğer raketinizin ağırlık merkezi tam orta noktasında bulunuyorsa buna "dengeli" bir raket deriz. Raketiniz, eğer bir çekiç gibi, kafa kısmı ağır hissettiğiniz bir raket ise bu tip bir raketi savurmak için bir miktar daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacaksınız.

Diğer taraftan sap kısmında ağırlığı daha fazla hissediyorsanız raketinizi daha rahat sağa sola savurabildiğinizi hissedeceksiniz.

Raketlerin üzerinde belirtilen balans değeri raketin ağırlık merkezinin sapının altından kaç mm ileride olduğunu gösteren değerdir(330 mm).

Raketinizin toplam boyu 27 inch = 685mm olduğuna göre tam orta noktası yaklaşık 342 mm dir. Bu değer büyüdükçe raketin ağırlığının raket kafasına doğru (kafa ağır) olduğunu anlarız. Balans noktası 350mm olan bir raket 310 mm olan bir rakete göre daha ağır hareket eden, (savrulabilen) his uyandıracaktır.

SAVURMA AĞIRLIĞI

Yüksek - 330+

Orta - 311 - 329

Düşük - 310 ve altı

Raketinizi savurduğunuz anda ne kadar ağır hissettiğiniz ölçüdür. Manevra kabiliyeti de denebilir. Aynı zamanda raketin atalet momentidir. Savurma ağırlığı aşağıdaki kriterlere bağlıdır:

Raket Ağırlığı

Kafa Çapı

Denge Noktası

Uzunluk

Savurma ağırlığı fazla olan bir raket, savurma ağırlığı az olan bir rakete göre daha güçlüdür. Fakat daha zor savrulur yani manevra kabiliyeti azdır.

Savurma ağırlığı fazla olan raketlerin toplam ağırlıkları genel olarak daha düşüktür ve ağırlıkları daha çok raket kafası tarafındadır. Bu tasarımın amacı hafifliğe rağmen güç ve manevra kabiliyetinden ödün vermemektir.

Savurma ağırlığı, ağırlık ilavesi ile arttırılabilir fakat azaltılamaz. Savurma ağırlığı raket seçiminde önemli bir etkendir.

Savurma ağırlığı 0-1000 değerleri arasında ölçülür. Bu değer raket endüstrisine özgü bir değerdir ve başka bir alanda fazlaca kullanımı yoktur.

Basitçe ifade etmek gerekirse savurma ağırlık değeri yüksek olan bir raketi savurmak daha zordur. Düşük savurma değeri olan raketler daha kolay savrulur.

Modern raket üretiminde raketlerin %99 unu 280-350 savurma ağırlığı aralığında bulacaksınız.

Düşük savurma ağırlığına sahip bir raketin avantajı raket kafasını kolay hızlandırabilmek ve daha kolay spin üretebilmektir.

Yüksek savurma ağırlığına sahip bir raketin avantajı ise daha fazla güç üretebilmesi ve stabil olmasıdır.

Orta savurma ağırlığında bir raket ise her iki avantajı da optimum noktada birleştirebilir.

Savurma ağırlığının değerleri raketlerin üzerinde belirtilen teknik özelliklerin içerisinde yer almaz.

SERTLİK

Düşük Sertlik - 60 ve aşağısı

Orta Sertlik - 61 - 68

Yüksek Sertlik - 69 ve yukarısı

Sertlik değerleri 0-100 birimleri arasındadır. Günümüzde raketlerin çok büyük bir bölümü 50-60 sertlik değerleri içerisindedir. Bu değer raket çerçevesinin ne derece sert olduğunun ölçüsüdür.

Bu değer bizim için ne anlam ifade eder, oyunumuzu ne derece etkiler?

Sert raketler daha güçlü olur ancak sert raketler çarpışma sırasındaki şokun kola daha şiddetli iletilmesine neden olurlar.

Eğer narin bir kol yapınız varsa veya kolunuz ile ilgili bir ağrı probleminiz varsa sert çerçeveli raketler size göre olmayabilir.

Birçok seçim kriterini dikkate almanız gerektiği için raket seçiminizde bir takım tereddütler yaşayabilirsiniz.

Hangi seçim kriteri daha önemlidir? Eğer bu soruyu 20 farklı tenisçiye sorsanız büyük ihtimalle hepsinde farklı cevaplar alacaksınız. Yukarıdaki bu yeni bilgiler ile hangi seçim kriterine ağırlık vereceğiniz sizin tercihiniz olmalı.

Bizim için raket ağırlığı ve savurma ağırlığı en temel kriterlerimizdir.

Eğer sorularınız olursa lütfen çekinmeden bizimle temasa geçiniz.

İyi şanslar..

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR